„Fiind băiet păduri cutreieram…” scria în 1878 marele nostru poet național Mihai Eminescu.

De inspirație folclorică sau filozofică, invocând fie natura, fie dragostea sau aspirația spre absolut, opera Luceafărului poeziei românești ne impresionează mult chiar și în ziua de azi.
 
Pe versurile poeziei ‚,Sara pe deal”, în interpretarea de excepție a lui Tudor Gheorghe, elevii Școlii Gimnaziale Internaționale Agora au început vineri (13 ianuarie 2017) incursiunea în viața și opera marelui poet, sub coordonarea doamnei profesor doctorand Daniela Drugaș și a domnului profesor George Monenciu.
 
Pas cu pas, elevii claselor a III-a, a IV-a, a V-a și a VI-a au pătruns în atmosfera mirifică a universului poetic eminescian. Date biografice inedite au fost scoase la lumină (în cadrul unui PowerPoint), fiind subliniată activitatea de bibliotecar, desfășurată de elevul gimnazist Mihai Eminescu, despre care se spune că știa locul fiecărei cărți din biblioteca valorosului profesor Aron Pumnul.
 
Poezia de debut „La mormântul lui Aron Pumnul” a fost analizată din punct de vedere literar, subliniindu-se multitudinea epitetelor, repetițiilor, hiperbolelor, a expresiilor poetice care-l anunța pe marele poet, prezente în această odă care ne amintește de muzica sferelor.
 
S-a analizat, de asemenea, poezia Kamadeva, ultima poezie tipărită în timpul vieții poetului. Elevii au fost impresionați și de statuia Luceafărului din Onești, situată pe locul 16 în topul celor mai spectaculoase 20 de statui din lume.
 
Împărțiți în grupe, elevii au recunoscut pe baza versurilor sau a strofelor date poezii precum: ,,Călin (file din poveste)”, ,,Revedere”,
 
,,O, mamă…”, „Lacul”, „Scrisoarea a III-a”, ,,Luceafărul”, „Fiind băiet păduri cutreieram”, „Ce te legeni…”, „Sara pe deal”, ,,Mai am un singur dor”, „O, rămâi”.
 
În partea a doua, agoriștii au discutat fragmente din exegeza critică (Titu Maiorescu, George Călinescu, Mircea Eliade, Garabet Ibrăileanu) care îl au în centru pe Mihai Eminescu, încercând să justifice afirmațiile marilor critici.
 
Activitatea s-a încheiat cu completarea unui chestionar referitor la viața și activitatea poetului, în care elevii au putut să-și dezvolte creativitatea prin comentarea unor citate celebre ale poetului: „Geniul, în zdreanță sau în veșminte aurite, tot geniu rămâne”.