Dragă mămică, am să-ți împărtășesc astăzi o tehnică foarte eficientă pe care o poți aplica în relația cu copilul tău, indiferent de vârsta acestuia. Tehnica în sine este foarte simplă, ea necesită însă respectarea unor principii care, o dată înțelese, te vor ajuta mai departe în dezvoltarea unei relații armonioase cu copilul tău.
Tehnica se numește „nota de subsol” și se aplică în momentele când ești pusă la încercări, atunci când e vorba de educația copilului tău. Ceea ce se întâmplă cel mai des în viața noastră ca părinți este că momentele în care dorim să le transmitem învățăminte importante copilului nostru sunt de cele mai multe ori tensionate. Ele apar fie când copilul a făcut ceva rău, fie când unul din voi este supărat sau nervos. Acesta este momentul cel mai puțin potrivit să îl înveți ceva cu adevărat important pe copil.
Așa că, mental, vei pune o notă de subsol. Undeva în mintea ta, pentru a-ți aminti mai târziu, când va fi momentul prielnic, să abordezi subiectul pentru a-i transmite copilului tău o învățăminte de valoare.
Învățarea are nevoie de anumite condiții pentru a se petrece în parametri normali. Și una din cele mai importante condiții este starea pe care o are copilul. Un copil nervos, supărat, trist, frustat nu va avea același start în învățare ca unul liniștit, deschis comunicării și curios.
Astfel, un exemplu de moment în care poți reveni la acea „notă de subsol” poate fi seara, înainte de culcare. Atunci când există apropiere, conexiune cu copilul, poți iniția discuția despre ce s-a întâmplat atunci când ți-ai creat mental acea „notă de subsol”. Acum e momentul să îi spui cum crezi că ar fi putut să abordeze problema, să îl întrebi cum crede el că ar fi putut proceda altfel, pentru a avea un rezultat pozitiv.
Și poți face asta prin întrebări deschise de genul: „Mă gândeam, oare cum ai fi putut proceda altfel?” sau „Și oare ce altceva ai fi putut spune…?”. Iar apoi, dacă întrebarea ta determină mai multe răspunsuri, îl poți ajuta pe copil să aleagă opțiunea care este cea mai potrivită pentru el: „Și dacă ar fi să alegi din opțiunile acestea, care ar fi cea mai potrivită pentru tine?”.
De multe ori mi s-a întâmplat să mă aflu în situații în care mamele intervin în conflictele dintre copii, de exemplu, cerându-le să-și ceară scuze, să dea jucăria înapoi etc. Spunându-i copilului ce să facă în acel moment, îi furi efectiv ocazia de a găsi o soluție singur, de a reflecta cu adevărat la ce a făcut și la posibile opțiuni de urmat.
Iar când copilul tău va crește, el va învăța prin modelul tău, să-și controleze anumite impulsuri și să reflecte asupra deciziilor importante înainte de a le lua. Pentru că își va aminti cum, seara, înainte de culcare, discuta împreună cu mama despre alegeri importante în viață.
Alina Manolescu