Este întrebarea pe care mi-am pus-o și eu, după câteva zile de stat acasă cu copiii mei. Dacă în primele zile ne-am bucurat de momentele petrecute împreună și atât 🙂 iată că începem acum să ne întrebăm, ce facem cu copiii în această perioadă în care stăm acasă?
Si pentru că nu știm cât timp va dura această perioadă, provocarea noastră a mămicilor este cu atât mai mare. Trebuie să ne organizăm pentru o perioadă nedefinită, să le oferim copiilor noștri tot ce au nevoie, să acoperim golurile educaționale, dar și cele ale programului încărcat pe care îl aveau copiii noștri până acum… Toate astea pe lângă activitățile zilnice constante (mâncare, curățenie, rutina zilnică a copiilor).
Da, știu, poate părea frustrant. Mai ales că majoritatea mămicilor au pretenția de a le face pe toate în mod exemplar, pentru că vrem să fim perfecte 🙂 și să le oferim tot ce-i mai bun copiilor noștri.
Hai să vedem împreună, care sunt cele 3 principii de bază de la care să pornim în organizarea activităților copiilor noștri:
1. Fericirea copilului ești tu!
Așa cum pentru tine, nu există mai mare bucurie decât să îți vezi copilul fericit, să te bucuri de prezența lui și să petreci momente frumoase împreună; exact așa stau lucrurile și pentru puiul tău. Astfel, începe-ți diminețile cu gândul acesta în minte. Oricât de stresantă ar fi perioada asta pentru tine, pentru copilul tău faptul că stă acasă cu mama și se poate bucura de ea 24 din 24 de ore, este cel mai frumos lucru care i se putea întâmpla. Și nu, copilului tău chiar nu îi pasă că aceste clipe petrecute cu mama sunt în parc sau acasă, citind o carte sau stând împreună în bucătărie, făcând împreună o activitate educativă sau povestind la băița de seară.
2. Fiecare moment trăit va deveni o amintire. Depinde de noi dacă va fi frumoasă sau nu!
Atunci când te gândești la activitățile pe care să le organizezi pentru copilul tău, pornește mereu cu ideea de a crea o amintire frumoasă. Ceva la care copilul tău să se gândească cu drag atunci când va fi mare, ceva ce va putea să povestească mai departe copiilor săi. Cu siguranță copiii își vor aminti mai degrabă interacțiunea cu tine decât un filmuleț pe telefon. Și nu își va aminti conținuturi, ci experiențe. Astfel, atunci când copilul are de făcut o activitate pe o fișă, de exemplu, el se va concentra pe acea activitate dar, cu timpul, el nu își va mai aduce aminte fișa respectivă, ci dimpotrivă, ce era în jurul lui. O muzică de fundal, mirosul de „ceva bun” din bucătărie, vocea mamei etc. Concentrează-te astfel pe calitatea momentelor petrecute împreună cu copilul tău, pentru a creea împreună amintiri frumoase!
3. Fiecare moment din viață este o oportunitate de a învăța!
Dacă privești astfel lucrurile, poți profita de orice ocazie, și chiar de orice obstacol, pentru a face din el un prilej de a-l învăța ceva pe copilul tău. Haideți să profităm, deci, de perioada aceasta de stat acasă, pentru a da copilului câteva lecții de viață pe care, în viața grăbită și haotică pe care o avem de obicei, nu reușim să le transmitem. Acesta nu este un moment al fișelor și al activităților mecanice. Nu este deloc productiv să îi încărcăm pe copii cu materiale didactice, încercând să înlocuim grădinița sau școala. Cu siguranță copii au deja teme și resurse de învățare disponibile pentru a nu pierde din materie.
Acesta e momentul lecțiilor de viață, momentul acelor învățături pe care doar noi le putem da copiilor noștri.
Gândește-te la valorile tale și la cele ale familiei voastre. Care sunt principiile voastre de viață? Ce este cu adevărat important pentru voi și ați dori să transmiteți mai departe copilului vostru? Acestea sunt lecțiile pe care, cu blândețe, cu iubire și cu răbdare, le poți da copilului tău.