Recent, elevii Școlii Gimnaziale Internaționale Agora au prezentat o serie de invenții, descoperiri care au revoluționat lumea.

Jocul de rol a fost metoda care a dat roade. Elevii au intrat cu bucurie în pielea celor mai mari inventatori precum: Johannes Gutenberg, Joseph Henry, Samuel Morse, Alfred Vail, Guglielmo Marconi, Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Edward Muybridge, John Logie Baird, Tim Berners Lee etc.
 
Comunicarea este un atribut specific ființei umane din cele mai vechi timpuri până azi. Omul a încercat întotdeauna să găsească forme cât mai potrivite pentru a comunica cu acuratețe cu semenii săi. Mijloacele ultramoderne de astăzi își au rădăcinile în ceea ce a fost odată mașina de tipărit a lui Johannes Gutenberg.
 
 Johannes Gutenberg s-a remarcat prin contribuția sa la tehnologia tipăririi. Este cel care a tipărit Biblia cu 42 de rânduri, având un total de 1.282 de pagini. S-au folosit 51.000 de coli de hârtie și peste 5.000 de piei de vițel. A tipărit în jur de 200 de biblii, care au văzut lumina zilei după doi ani.
 
Thomas Alva Edison – cunoscut și ca Magicianul din Menlo Park, este cel mai prolific inventator al timpului (având 1.093 de brevete). A realizat invenții și în domeniul electricității – becul cu filament, care a schimbat lumea oferindu-ne posibilitatea de a ne împărți altfel timpul și de a fi activi și după căderea serii.
 
Guglielmo Marconi este inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, adică Radio. Datorită invenției lui, peste 700 de pasageri și membri ai celui mai mare pachebot din lume – Titanic – au fost salvați la timp.
 
Joseph Henry a  creat un electromagnet capabil să transmită un impuls electric de-a lungul unui fir electric lung de 5 km, făcând să sune un clopot la celălalt capăt.
 
Samuel Morse a făcut o demonstrație a telegrafului pentru președintele Martin Van Buren și a primit un brevet american pentru invenția lui. Asistentul lui Morse, Alfred Vail, a fost cel care a născocit Codul Morse, utilizând combinații de puncte și linii pentru a reprezenta literele alfabetului, de fapt, ar trebui să-i spunem Codul Vail.
 
Alexander Graham Bell este inventatorul telefonului. Prima lui pasiune era de a ajuta persoanele cu deficiențe de auz, pentru că mama și soția lui nu au auzit niciodată, au fost surde.
 
John  Logie Baird a fost persoana care a arătat o imagine televizată întregii lumi. El este cel care a inventat televizorul color…
 
Așadar, agoriștii, coordonați cu multă abilitate și șarm de doamna profesor Crina Miere (un nume predestinat), s-au jucat de-a inventatorii, au dialogat, și-au asumat, pe moment, importanța și responsabilitățile unor oameni de știință, tratând subiectul cu multă seriozitate și generozitate, în fața colegilor și a părinților. De la un asemenea eveniment (de capă și spadă) nu puteau lipsi tocmai jurnaliștii, care s-au înființat la fața locului, câtă frunză și iarbă, spre a consemna și a transmite pe toate meridianele manifestarea minților sclipitoare!
 
Crina Miere & Ovidiu Dan