Pe 11 februarie 2014, la Şcoala Internaţională Agora din Oradea a fost marcată „Ziua Siguranţei pe Internet” în cadrul activităţii „Micuţul netăţean”, activitate coordonată de către eleva Ioana Dziţac.
Cu ocazia acelui eveniment elevii prezenţi au testat un preprint în limba română al materialelor didactice care aveau să apară în decursul anului 2014 în format bilingv (română-engleză); este vorba despre cartea informativă de colorat şi jocul anexat acesteia, Hai să colorăm, să învăţăm şi să ne jucăm! Educaţie netăţenească timpurie / Let’s colour, learn and play! Early netizen education, apărută sub sigla Editurii Universităţii din Oradea, ale căror autoare sunt elevele Dziţac Domnica Ioana şi Ionescu Cătălina Teodora, traducerea fiind realizată de către d-na lector doctor Andrada Marinău de la Universitatea din Oradea.
„Şi noi ştim să utilizăm corect Internetul!”
Concluzia acelui eveniment a fost exprimată, pe finalul activităţii, clar şi răspicat de către toţi protagoniştii evenimentului, într-un glas: „Şi noi ştim să utilizăm corect Internetul!”
Cunoscută pentru firea ei sociabilă, pentru dorinţa de a fi permanent înconjurată de copii, pentru frumoasele activităţi şi proiecte realizate la nivelul judeţului nostru pentru care a fost şi premiată în Gala Naţională a Voluntarilor 2014, Ioana a început anul 2015 plină de elan, cu un comportament şi o atitudine orientate în sens pozitiv.
Astfel, dintre activităţile de debut ale acestui an, cu ocazia aceluiaşi eveniment, Ziua Siguranţei pe Internet/Safer Internet Day (10 februarie 2015), în luna Siguranţei pe Internet, Ioana, alături de micuţii netăţeni ai şcolii internaţionale, au fost „Împreună… pentru un Internet mai bun!” în cadrul activităţii interactive desfăşurate sub egida „Educaţie netăţenească timpurie/ Early netizen education”.
În prima parte a activităţii, Ioana a fost ajutată/asistată de micuţul netăţean Alessandro, participant activ şi la activitatea din anul precedent, care le-a împărţit colegilor lui o foaie ce cuprindea două imagini (o imagine Aşa DA! şi o imagine Aşa NU!) însoţite de informaţii în format bilingv, din cartea amintită anterior; Alessandro a mai completat pe alocuri şi intervenţiile colegilor mai mici. Ioana a afişat o Prezentare PowerPoint care conţinea cele 34 de imagini ale cărţii, urmând ca fiecare netăţean, în momentul în care sesiza că imaginea de pe ecran coincide cu imaginea pe care o are pe bancă, să vină în faţa clasei şi să analizeze, să interpreteze mesajul din respectiva imagine încercând să extragă punctele tari şi punctele slabe ale navigării pe Internet. După diversele păreri exprimate, elevii au învăţat să pronunţe semnificaţia, tipul imaginii şi în limba engleză (de exemplu, Utilizează un antivirus!/Use an antivirus! – DO sau Dependenţa de calculator … / Computer addiction…- DON’T); apoi au colorat desenele şi au marcat imaginile ca fiind de tip DO sau DON’T.
În partea a doua a evenimentului, micii „netăţeni”, împărţiţi pe grupe de vârstă, şi-au testat cunoştinţele însuşite în limba engleză despre utilizarea Internetului, cum altfel decât prin joc? Astfel, unii s-au jucat cu „Didactic Game The Internet Do – Don’t”, alţii cu jocuri de cuvinte încrucişate, iar alţii cu jocuri de asocieri între imagine-denumirea în limba engleză a imaginii – tipul acesteia (DO sau DON’T).
La finalul activităţii, Ioana i-a felicitat şi i-a premiat, oferindu-le diplome pentru contribuţia adusă la desfăşurarea activităţii interactive „Împreună… pentru un Internet mai bun!”, iar cu ajutorul Martinei şi Teodorei, elevii au intrat şi în posesia unor dulciuri.
„Aş dori să spun că este o plăcere deosebită să organizez activităţi împreună cu elevii Şcolii Internaţionale Agora, cu atât mai mult cu cât ei urmează curriculumul internaţional pentru învăţământul primar, pe care personal îl îmbrăţişez. Astăzi (miercuri, 11 februarie -n.n), am reuşit să le transmit informaţii despre tehnologia on-line, despre oportunităţile şi pericolele navigării pe Internet şi am avut deosebita plăcere să constat că este un subiect care-i interesează foarte mult şi totodată să constat că multe dintre aspectele discutate cu un an în urmă şi le-au reamintit. Închei cu mulţumiri pentru colaborare adresate conducerii şcolii internaţionale, cadrelor didactice, consilierului educativ şi lansez invitaţia celor interesaţi de a viziona un montaj audio-video, însoţit de un slide show de poze
, pe care l-am realizat încercând să captez imagini de la cele două evenimente pe tema siguranţei on-line: Micuţul netăţean şi Împreună… pentru un internet mai bun!”, conchide Ioana Dziţac, voluntar al Centrului Europe Direct Oradea.
|